Translate

dimecres, 26 de setembre del 2012

Les companyies elèctriques: l'altra Dependència.

Fa uns dies vam escriure un post on parlàvem de la nostra dependència energètica vers l'exterior, avui dia 26/09/2012, i després de llegir el següent article "el partido popular vota en contra del balance neto" ens hem posat a reflexionar: Què preferim, dependre energèticament de l'exterior o de les grans companyies elèctriques?

Algú es pot preguntar què pot tenir a veure una decisió de partit amb les "elèctriques" i possiblement hauríem de respondre que res, però els fets que volem exposar a continuació es poden interpretar de moltes maneres:

  • A finals del darrer any, la patronal de les elèctriques UNESA, va realitzar una campanya per tal que el govern iniciés una moratòria a les renovables (Segurament haureu sentit alguna vegada que les primes a les renovables eren les responsables del dèficit tarifari).
  • Durant el mes de gener d'aquest 2012, el govern va efectiu la proposta de UNESA, i va eliminar totes les primes a les renovables.
  • El desembre del 2011 es va publicar el Reial Decret 1699/2011 pel qual es regulaven les bases per a l'autoconsum a partir de balanç net. El ministre actual va anunciar el 21 de febrer que en un mes estaria llest. Des de aquest dia, les elèctriques no s'han aturat de posar pedres a aquesta llei per tal de fer-la inviable.
  • El 25 de maig, durant la fira a Madrid de Genera, Iberdrola va definir de insolidaris a tots aquells que volguéssin col·locar-se panells per a l'autoconsum per balanç net.

El sistema energètic que defensem és un sistema basat en la descentralització de la producció elèctrica, que  cada usuari pugui lliurament produir-se la seva pròpia energia, i aprofitar la xarxa elèctrica com a sistema d'emmagatzamatge, infraestructures que hem i estem pagant entre tots, i aprofitar el sol com a recurs disponible per a tothom. Això no suposa cap cost pel govern actual i és una instal·lació totalment rendible si tenim en compte que el preu de l'energia seguirà pujant anualment.

És possible que les elèctriques pensin, en cas d'aprovació del "Balanç net", que perdrien part del "pastís". En efecte, si consideréssim una instal·lació en una casa d'una família estandard amb un consum de uns 4.000 kWh/any i que es produís la seva pròpia energia, podria suposar una pèrdua d'ingressos per part de la companyia d' uns 25.000€ (si considerem una producció de la instal·lació de 25 anys), si aquest client informe al seu veí de tal inversió, ja serien 50.000 € i així seguiríem sumant. Vist així, tot agafa un sentit.

Que existeix una vinculació entre les grans companyies energètiques i els partits polítics pot ser un fet contrastat o símplement un conjunt de casualitats, però a continuació us mostrem un article on explica aquesta relació, (article molt recomenable).

El Partit Popular, ha puntualitzat que aquest vot en contra ha estat per la llei de "Balanç Net" redactada pel PSC, i que ells estan redactant un nou decret. De totes maneres, el govern ha estat coherent amb tota la seva trajectòria, per tant no ens hauria de sorprendre. Però algun partit hauria de posar damunt de la taula un debat de política energètica que no fos a 4 anys vista i que un càrrec públic no sigui el camí cap a una "jubilació energètica privada".

Nosaltres seguirem treballant per l'autonomia energètica, a favor de les renovables, pel dret de consumir la nostra pròpia energia, amb xarxa o sense xarxa, amb normatives o sense normatives, amb lleis o sense lleis, amb ministres o sense ministres...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada