Translate

dimarts, 11 de setembre del 2012

Independència energètica

Volem aprofitar la diada del 11 de Setembre, per escriure unes línies sobre "Independència energètica":

A Catalunya produïm el 4% de la energia que consumim (dada que no te en compte l'energia produïda per les centrals nuclears ja que han d'importar la matèria prima de fora). Sens dubte una dada molt preocupant i més si tenim en compte que el consum d'energia primària ha crescut el 60% en els últims anys. En aquest cas la dependència energètica amb l'exterior seria extrapolable amb la nostra dependència amb els combustibles fòssils: depenem el 50% del petroli, el 26% del gas natural i el 20% de les nuclears.

Ara bé, existeix alguna relació entre la dependència energètica i la crisi econòmica? Directament no, però sembla evident que les "dependències" no són bones, ni l'energètica amb l'exterior, ni la nostra amb els combustibles fòssils ni tampoc la nostra amb les grans companyies elèctriques. Per posar un exemple:

Els països que estan patint més la crisi econòmica tenen una gran dependència energètica. Segons dades del 2010, la dependència energètica de l'exterior dels països europeus amb major crisi oscil·laven entre el 85,62%  d'Irlanda, el 83,78% d' Itàlia, el 76,69% d'Espanya i el quasi 70% de Grècia. Al bàndol contrari tenim Dinamarca, país que exporta el 37% de l'energia als seus països veïns. Aquest país, a partir de la crisi del petroli del 73 va imposar fortes mesures que l'han convertit a dia d'avui en un exemple a seguir des de el punt de vista energètic. En primer lloc,va exigir alts impostos als hidrocarburs i a les emissions de CO2 generades i en segon lloc van tenir una formidable idea mereixedora d'un Premi Nobel, només a l'abast de ments privilegiades: aprofitar el seu alt potencial eòlic.

D'altra banda caldria plantejar-nos com a país, quin model energètic volem i quines són les eines per assumir aquests objectius. Tributar les energies renovables com a bens de luxe i posar traves per a autoconsumir la nostra pròpia energia no sembla el camí més adient per aprofitar uns recursos naturals e inesgotables.

Aquí és on volíem anar a parar, el Sol i els seus derivats com el vent i els recursos forestals, són recursos disponibles per tots i cadascun de nosaltres per igual, l'aprofitament d'aquestes fonts d'energia no només redueix les emissions de CO2, sinó que democratitza el mercat de l'energia , ens far més "independents" i per tants més competitius com a país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada